De start van een community

Aanleiding

De nood op straat, 2021

Loeiende sirenes, politie op straat. Angst in de gezichten om me heen. De afgelopen periode voelt als een donkere sluierwolk die over Hoogkerk ligt. De fatale steekpartij in augustus waarbij de 51 jarige Lazaros Kounatidis om het leven kwam. Opnieuw een steekpartij op 6 juni, ruim een maand geleden waarbij de 14 jarige Dinant Paré werd vermoord. Verschrikkelijk. Eergisteravond weer politie in onze straat, onze buurjongen, een twintiger, die plots wordt vermist, zijn vriendin en familie die wanhopig op zoek zijn naar hem en naar antwoorden. Afgelopen avond kregen we het verschrikkelijke bericht dat hij een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Bizar hoe je mensen soms eigenlijk nauwelijks echt kent, niet op de hoogte bent van wat er echt speelt. Ik denk ook aan de huwelijken om ons heen die stuk lopen, relaties met breuken waarin ook kinderen de stabiliteit en rust niet kunnen krijgen die iedereen ze zo graag zou willen geven. De eenzaamheid, armoede en geestelijke gezondheid die onder druk staan. Wat is er veel kapot. Wat is het soms donker.

De droom

Een bloeiende woonplaats, 2033

Er is iets nieuws ontstaan. Ik sta achterin de zaal van het Dorpshuis. Voor me zie ik een prachtige groep mensen die elkaar en anderen liefhebben. Er wordt samen gegeten, gesproken en het leven wordt gedeeld. Er wordt gelachen, iedereen is welkom en mensen worden écht gezien. Afgelopen week ging een deel van de community de wijk in om mensen praktisch te helpen. Tuinen werden opgeknapt, een alleenstaande moeder met kinderen kreeg hulp in haar huishouden en er was een geweldig kinderprogramma waar met veel enthousiasme werd uitgereikt naar kinderen uit Hoogkerk. Ik zie dat (jong) volwassenen vanuit eenzaamheid en sociaal isolement bewegen naar een nieuwe frisse wind in hun leven. Ze weten zich bevestigd in hun waardigheid en willen nu ook wat voor een ander betekenen. Er is een ommekeer in armoede onder Hoogkerkers, het wordt doorbroken en niet doorgegeven aan volgende generaties. En belangrijker nog, we zien een antwoord op de eenzaamheid die het brengt. Het is geweldig. Er is beweging, het is als een rivier in de woestijn die alles verfrist, vernieuwt en herstelt. Het begin van een nieuw verhaal! Kun je het zien?

Reach

De start van een community

Geraakt door schrijnende situaties die we zien in Hoogkerk en met het verlangen hier wezenlijk iets in te veranderen, zijn we in 2021 gestart met Reach Community. Vanuit een christelijke sociale basis is het onze missie een wijkgerichte beweging op gang te brengen die de bloei zoekt voor alle mensen uit Hoogkerk. De community wil functioneren als een familie in de wijk met ontmoetingen waar iedereen welkom is. De missie om de wijk verder tot bloei te brengen krijgt vorm door het organiseren van o.a. sport en beweging, ontmoeting, kinderprogramma’s en praktische dienstbaarheid in verschillende wijkactiviteiten. De kracht zit mede in de eenvoud. We organiseren daar waar we wonen en betrokken zijn. We komen bij elkaar in huizen en openbare ontmoetingsplekken en maken zoveel mogelijk gebruik van wat er al is. We delen dichtbij huis het leven met elkaar. Zo willen we een gastvrij thuis bieden voor iedereen die daarnaar op zoek is. Doe jij mee?